Actueel nieuws

Jumbo-album enorm succes!

Jumbo-album enorm succes!

Liefst 1500 historische Jumbo-albums, dat wil zeggen de complete oplage, zijn inmiddels verspreid onder de Meijelse mensen. De fotostickers werden verzameld en geruild. Iedereen wil namelijk het album compleet hebben.De belangrijkste 'bijvangst' voor Medelo is dat de Meijelse geschiedenis op deze wijze onder de aandacht is gebracht van mensen die er daarvoor misschien… Lees verder »
Historisch album over Meijel vanaf nu verkrijgbaar bij Jumbo-Phicoop.

Historisch album over Meijel vanaf nu verkrijgbaar bij Jumbo-Phicoop.

Jumbo Phicoop Meijel heeft ruim een half jaar geleden de samenwerking gezocht met Heemkundevereniging Medelo om een historisch album over Meijel voor haar klanten samen te stellen. In diverse andere dorpen zijn de afgelopen jaren al door de Jumbo historische albums uitgegeven, dit met veel succes. Medelo zegde toe en een enthousiaste werkgroep van heemkundigen stelde… Lees verder »
Nieuw: Meijels bijnamen-boek!

Nieuw: Meijels bijnamen-boek!

Op donderdag 17 november gaat een oude wens in vervulling. In Goejje wordt het nieuwste boek van Medelo gepresenteerd over Meijelse bijnamen. De titel luidt: ‘Wie was tè?’ Béjnaame in Méél’.Jan Daems, Wim Basten, Herman Crompvoets en Piet Oomen hebben enkele jaren gewerkt aan het verzamelen en duiden van een kleine 70… Lees verder »
Artikel verschenen over Duits noodkerkhof in Meijel

Artikel verschenen over Duits noodkerkhof in Meijel

In het laatste nummer van De Maasgouw publiceerde Medelo-lid Jos Pouls een boeiend artikel over het tijdelijke kerkhof voor Duitse soldaten op de kruising Nederweerterdijk-Astenseweg. Op die begraafplaats lagen van 1946 tot 1950 23 Duitse militairen die in en rond Meijel zijn gesneuveld in de herfst van 1944. De jongste was 17 jaar. In 1950 werden de doden naar het gr… Lees verder »
Zeer geslaagde jubileum-feestavond!

Zeer geslaagde jubileum-feestavond!

Afgelopen zaterdag 21 mei werd in Goejje eindelijk de feestavond gehouden bij gelegenheid van 40 jaar Medelo. De opkomst was hoog (50 personen), het eten lekker en het programma leerzaam en ontspannend. Na de maaltijd hield Herman Cormpvoets een uitvoerig exposé met dia's over de geschiedenis van de heemkundevereniging. Daarna hield Jos Pouls een laudatio over&… Lees verder »

Feestavond op 21 mei

Na vanwege corona enkele keren te zijn uitgesteld, is afgelopen week de definitieve datum vastgesteld voor de jubileum-feestavond van Medelo: zaterdag 21 mei vanaf 18.00 uur bij Goejje. Op deze avond wordt uitgebreid stilgestaan bij het veertigjarig bestaan van Medelo. Oud-voorzitter Herman Crompvoets geeft een presentatie over dit onderwerp. Verder wordt wederom de … Lees verder »
Jubileumfeest verzet naar 2022

Jubileumfeest verzet naar 2022

Wederom gooide corona roet in het eten. Afgelopen mei bestond Medelo 40 jaar maar het bijbehorende feest werd wegens de pandemie uitgesteld naar 18 december 2021. Echter, helaas moest het bestuur ook dit feest annuleren en verplaatsen naar 'ergens in 2022'. Hopelijk kan het dan! Als 'goedmaker' ontvingen alle leden het boekje dat Jos Pouls samenstelde over de rijke v… Lees verder »
Nieuwe bestuurssamenstelling

Nieuwe bestuurssamenstelling

De taakverdeling van het deels nieuwe bestuur is:

- voorzitter: Hans Lansbergen
- secretaris: Rob Peeters
- penningmeester: Tom van Bakel
- lid: Henkjan Louman
- lid: Anneke Douven-Basten.

We wensen het bestuur veel succes met alles dat komen gaat!

Lees verder »
Nieuwe bestuursleden voor Medelo

Nieuwe bestuursleden voor Medelo

Op de drukbezochte, algemene vergadering van 28 september 2021 - wegens corona de eerste sinds anderhalf jaar - vonden enkele wisselingen plaats in het bestuur. Voorzitter Theu Pouls en penningmeester Jo Simons traden af wegens privé-omstandigheden (mantelzorg). In hun plaats kwamen Tom van Bakel (die al enkele maanden waarnemend voorzitter was) en Hans La… Lees verder »

Opstart Medelo

Na anderhalf jaar corona, waarin Medelo noodgedwongen op een laag pitje brandde, hervat de vereniging langzaam haar reguliere activiteiten. Vrijwel alle leden zijn inmiddels gevaccineerd.  De eerste stap is het in ere herstellen van de informele inloop- werkmiddag op de eerste maandag van de maand. Op maandag 5 juli 13.30 is het zover en is iedereen welkom om bi… Lees verder »
Medelo bestaat 40 jaar!

Medelo bestaat 40 jaar!

De oorsprong van Medelo ligt bij de oproep van Herman Crompvoets en Gerard Boerkamps in het Weekbericht voor Meijel van 19 september 1979. Die oproep was gericht aan alle inwoners van Meijel die geïnteresseerd zijn in de eigen geschiedenis en het eigen dialect, in archeologie, Meijelse volkscultuur en het landschap, kortom in alle heemkundige aandachtsvelden. De … Lees verder »
Nieuwe tijdelijke voorzitter

Nieuwe tijdelijke voorzitter

Medelo heeft sinds een week een nieuwe tijdelijke voorzitter: Tom van Bakel. Tom neemt voorlopig de taken waren van Theu Pouls, die vanwege drukke privé-omstandigheden de functie voorlopig moet neerleggen. We wensen Tom van Bakel veel succes in zijn nieuwe rol. Lees verder »
Archeologische vondsten langs de Randweg

Archeologische vondsten langs de Randweg

Niemand zal het ontgaan zijn dat in april van dit corona-jaar langs de Randweg een groot bekken werd gegraven voor de opvang van hemelwater. Bij die aanleg vond er gedurende enkele dagen archeologisch onderzoek plaats. Uit grondverkleuringen en het aangetroffen gruis kan worden afgeleid dat in het gebied in de 18de en 19de eeuw diverse veldovens hebben gelegen. Uit an… Lees verder »
Boeiende excursie op de Vossenberg

Boeiende excursie op de Vossenberg

Op zaterdag 29 augustus vond de eerste gezamenlijke activiteit plaats van Medelo na de corona-stop. Plaats van handeling was de Vossenberg, waar Jo Manders de ruim 25 leden rondleidde over de berg en vanalles vertelde over de militaire restanten en functie van Vesting de Vossenberg in de Tweede Wereldoorlog. Jo was een van de trekkers van het project dat leidde tot vr… Lees verder »
Voorzichtige herstart...

Voorzichtige herstart...

Vanaf maart stond de vereniging vanwege de corona-epidemie vrijwel stil. Vele leden vonden dit jammer, maar het kon nu eenmaal niet anders. Op zaterdagmiddag 29 augustus wordt de eerste 'nieuwe' activiteit georganiseerd, die voornamelijk in de open lucht zal plaatsvinden. Plaats van handeling is de Vossenberg waar de leden kunnen deelnemen aan een rondleiding langs de… Lees verder »
Voorzitter Theu Pouls koninklijk onderscheiden.

Voorzitter Theu Pouls koninklijk onderscheiden.

Sinds twee jaar is Theu Pouls voorzitter van Medelo. Daarvoor en daarnaast is Theu al tientallen jaren actief (geweest) voor de gemeenschap Meijel. Onder meer als secretaris en voorzitter van buurtvereniging Hagelkruisweg, als bestuurslid van het gemeenschapshuis, medewerker aan de Fietsvierdaagse, chauffeur bij Dorpsvervoer Meijel, actief lid van KBO Meijel en nog ve… Lees verder »
Herinnering aan Sil Verschaeren

Herinnering aan Sil Verschaeren

Op 28 maart jl. overleed na een kort ziekbed de nestor van onze vereniging: Sil Verschaeren. Hij werd bijna 90 jaar oud. Sil was al zo’n 40 jaar lid van Medelo, dat wil zeggen vrijwel vanaf de oprichting, en heeft zich al die jaren een zeer betrokken lid getoond. Bij het opzetten van exposities, op vergaderingen en bijvoorbeeld ook bij de bouw van Truijenhof: Si… Lees verder »
De grootste ramp uit de Meijelse geschiedenis: de Rode Loop van 1747.

De grootste ramp uit de Meijelse geschiedenis: de Rode Loop van 1747.

Na een lange, droge zomer (met als gevolg: weinig vers water en voedseltekorten) brak begin september 1747 in het arme Peeldorpje Meijel een zeer besmettelijke buikloop uit. De plaag duurde ongeveer zes weken en trof vrijwel alle families. Tientallen keren per dag liep een slijmerige, dunne ontlasting bij de getroffenen weg. Vanwege het daarin aanwezige bloed noemde m… Lees verder »

Overdracht portret Jan Truijen uitgesteld

In verband met het corona-virus kan de overdracht van het schilderij van Jan Truijen op dinsdag 24 maart NIET doorgaan.  Lees verder »

Spaanse Griep in Meijel (1918)

De Corona-pandemie waarmee de wereld momenteel zeer worstelt, kende 100 jaar geleden een voorganger die soms als afschrikwekkend voorbeeld wordt genoemd van wat nu kan gebeuren: de Spaanse Griep. Het hoogtepunt van dat griepvirus lag in 1918 en trof vooral Europa zwaar. Miljoenen doden waren het gevolg, veel meer dan de Eerste Wereldoorlog maakte.Bijzonder aan de Spaa… Lees verder »
Fraaie schenking voor Medelo: portret van ‘boerenkoning’ Jan Truijen.

Fraaie schenking voor Medelo: portret van ‘boerenkoning’ Jan Truijen.

Op dinsdag 24 maart wordt heemkundevereniging Medelo eigenaar van een fraai portret van Jan Truijen. Zonder overdrijving kan worden gesteld dat Truijen de meest invloedrijke persoon is geweest uit de Meijelse geschiedenis. Vlak voor 1900 stond hij landelijk aan de wieg van coöperaties zoals de Boerenleenbank en allerlei andere boerenkoepels. Om die reden verwierf… Lees verder »
12 maart: boeiende lezing over Meijel tussen 1930 en 1960

12 maart: boeiende lezing over Meijel tussen 1930 en 1960

Op donderdag 12 maart wordt in Truijenhof weer een boeiende lezing aangeboden. Spreker is deze keer Herman Crompvoets, die aan de hand van dia's en verhalen de veranderingen in Meijel tussen 1930 en 1960 zal belichten. Herman is in bijzondere mate deskundig op dit gebied om dat hij de ingrijpende veranderingen in Meijel zelf intens heeft beleefd. Dit geldt verandering… Lees verder »
Het 'Nééj Mééls Woordeboe:k'.

Het 'Nééj Mééls Woordeboe:k'.

Het Nééj Mééls Woordeboe:k is klaar. Het bevat ruim 4900 woorden die in de negentiende en twintigste eeuw in het Meijels dialect zeker gebruikt zijn. Daarvan worden er in de omgangstaal ook nu nog steeds veel gehoord. Maar de modernisering van het dagelijks leven, de toename van communicatiemiddelen en een verhoogde mobiliteit hebben geleid… Lees verder »
Expositie in Truijenhof verlengd!

Expositie in Truijenhof verlengd!

Op 17 november j.l. beleefde Truijenhof weer een erg drukke dag. Opnieuw was de belangstelling groot en die werd nog groter toen er ca. 30 Gordon Highlanders (foto) op bezoek kwamen en 12 mensen van Lucky Seventh. Beide groepen waren 's morgens aanwezig geweest bij de plechtigheden rond de Vesting Vossenberg.Vanwege de aanhoudende belangstelling wordt de expositie in … Lees verder »
Boeiende lezing over landmijnen in Truijenhof.

Boeiende lezing over landmijnen in Truijenhof.

Op woensdag 13 november organiseert Heemkundevereniging Medelo in Truijenhof te Meijel een presentatie over landmijnen in en rond de Groote Peel. Het gaat over een intens menselijk drama. Tussen Groesbeek en Venlo en van de Maas tot Nederweert is langdurig en hevig gevochten van september tot december 1944. Echter de oorlog in de gebieden met landmijnen ging daarna ge… Lees verder »
Grote opknapbeurt rotonde Randweg Meijel

Grote opknapbeurt rotonde Randweg Meijel

De rotonde aan de randweg met het kunstwerk Turfkar met paard was aan een grote opknapbeurt toe. Door een goede samenwerking tussen de provincie Limburg, het Dorpsoverleg Meijel, Van der Asdonk Hoveniers en Heemkundevereniging Medelo werd het mogelijk het ontwerp, gebaseerd op een beroemde kaart van Meijel uit 1592, te behouden. Op die kaart is Meijel een kruispunt in… Lees verder »
Nieuwste boek over de oorlog gepresenteerd

Nieuwste boek over de oorlog gepresenteerd

Op vrijdagavond 20 september werd in het rouwcentrum Van den Boom, vlakbij Truijenhof, het nieuwe Medelo-boek gepresenteerd: Meijel en de Tweede Wereldoorlog. De laatste getuigen.  Het was een mooie avond die met ruim 100 personen een drukke opkomst kende. De invulling bestond uit een toelichting bij het boek door auteur Jos Pouls, de uitreiking van het eer… Lees verder »
Tentoonstelling oorlog en nieuw boek

Tentoonstelling oorlog en nieuw boek

Tussen 22 september tot en met 17 november is in Truijenhof de expositie Meijel en de oorlogsjaren te zien. Medelo pakt nog één keer uitvoerig uit met allerlei foto's, kaarten en objecten over de voor Meijel meest ingrijpende gebeurtenis van de afgelopen twee eeuwen. De oorlog die niet een groot deel van het dorp verwoestte, maar ook de levens vergde van… Lees verder »

Legaat voor Medelo

De afgelopen week is bekend geworden dat een inwoner van Meijel aan Medelo, een ANBI-vereniging, een belangrijk legaat heeft nagelaten.
Bestuur en leden beslissen de komende maanden hoe het legaat, dat bestaat uit een mooi geldbedrag, zal worden besteed. Lees verder »
Presentatie boek: Meijel en de Tweede Wereldoorlog. De laatste getuigenissen.

Presentatie boek: Meijel en de Tweede Wereldoorlog. De laatste getuigenissen.

Uitnodiging Op vrijdagavond 20 september wordt de nieuwste publicatie van Medelo gepresenteerd: Meijel en de Tweede Wereldoorlog. De laatste ooggetuigen. Aan de totstandkoming van deze publicatie hebben ruim 100 mensen meegewerkt, waaronder 60 mensen die een tekstuele bijdrage leverden. Het is dan ook een erg bijzonder boek geworden vol boeiende verhalen en met vee… Lees verder »
Fraaie vaas geschonken.

Fraaie vaas geschonken.

Onlangs ontving Medelo een wel erg bijzonder geschenk. Hans Sanders, zoon van wijlen de Meijelse burgemeester, schonk de vereniging een buitengewoon grote en fraaie vaas uit 1946. De vaas werd gemaakt bij Sint Joris in Reuver en was een geschenk van de gemeentepersoneel bij gelegenheid van het 25-jarig burgemeestersjubileum van Sanders. Centraal bevindt zich het wapen… Lees verder »
Interessante en gezellige Medelodag 2019

Interessante en gezellige Medelodag 2019

Op zaterdag 16 maart vond de jaarlijkse Medelodag plaats. 's Middags ging het naar het museum 'Terug in de tijd' in Horn. Ruim 20 deelnemers vergaapten zich aan de vele boeiende objecten uit de tijd van rond de oorlog. Een prachtige collectie, die zeer de moeite waard werd gevonden. 's Avonds was er voor 38 personen vanaf 19 uur een zeer gezellige avond in het Oranje… Lees verder »
Interviews 'Meijel 75 jaar bevrijd' in volle gang

Interviews 'Meijel 75 jaar bevrijd' in volle gang

Op dit moment voeren acht leden van Medelo interviews met Meijelse mannen en vrouwen van 80 jaar en ouder. In totaal worden er circa 75 tot 100 mensen bevraagd over hun herinneringen aan de oorlog en de invloed van de oorlog op hun leven na 1945. Diverse interessante verhalen zijn al opgetekend en ook werden onbekende foto's opgespoord. Alles is bedoeld om gebundeld t… Lees verder »
Meijel 75 jaar bevrijd!

Meijel 75 jaar bevrijd!

Onlangs is een werkgroep van zes Medelo-leden gestart met de voorbereidingen van Meijel 75 jaar bevrijd. Overal in Nederland wordt de bevrijding uitvoerig herdacht en dat geldt ook voor Meijel, dat door de zware strijd tijdens de herfst van 1944 zwaar werd getroffen. De werkgroep bereidt een nieuw boek voor en een expositie van sept-nov 2019 in Truijenhof. Er worden t… Lees verder »
Interessante schenking

Interessante schenking

Op de vergadering van 10 oktober 2018 schonk Herman Crompvoets een interessante object aan Medelo: een herdenkingsbord van de Jonge Garde van Meijel uit 1963. Deze vereniging van jonge meisjes organiseerde allerlei activiteiten, deels religieus en deels andere zoals sport en cursussen. Het bord is afkomstig van Truus Crompvoets, zus van Herman en destijds lid van de J… Lees verder »
Nieuw bestuur

Nieuw bestuur

Op de vergadering van 25 april werd formeel de nieuwe voorzitter van Medelo, Tjeu Pouls, geinstalleerd. Verder werd afscheid genomen van bestuurder Alwie Verstappen. Hem werd een bos bloemen en een fles wijn overhandigd door het nieuwe bestuurslid Anneke Douven-Basten uit dank voor bewezen diensten. Alwie blijft overigens gewoon lid van de vereniging. Op bijgevoegde … Lees verder »
Geslaagde feestavond 2018

Geslaagde feestavond 2018

Op 31 maart 2018 vond in het Oranje Hotel wederom de jaarlijkse feestavond van Medelo plaats. De opkomst (34 personen) was goed, het eten lekker en de quiz en loterij vormden wederom spannende hoogtepunten van de avond.  Er werd fel gestreden om de vraag wie zich een jaar lang de slimste Medelo-ers mogen noemen. Welnu, op de bijgaande foto staan de overwinnaars … Lees verder »
Nieuwe bestuursleden

Nieuwe bestuursleden

Op de drukbezochte jaarvergadering van Medelo op 21 maart 2018, werden twee nieuwe bestuursleden gekozen. Voorzitter Wim Basten was na acht jaar de hamer te hebben gehanteerd, aftredend en niet herkiesbaar. Verder was Alwie Verstappen aftredend en wel herkiesbaar. Uit de vier kandidaten werden na schriftelijke stemming Tjeu Pouls en Anneke Douven-Basten gekozen. Het b… Lees verder »
Boeiende lezing over Schotse soldaat

Boeiende lezing over Schotse soldaat

Op woensdag 29 november verzorgde Tom van Mierlo uit Milheeze een boeiende lezing over zijn zoektocht naar David McKellar uit Schotland. Deze soldaat kwam op 21 november 1944 in Meijel aan zijn einde. Hij stierf in het tijdelijke militaire hospitaal, dat destijds was gevestigd in het klooster van de franciscanessen. Dhr. van Mierlo is op het spoor geraakt van McKellar… Lees verder »

Presentatie over David McKellar

Op 21 november aanstaande is het precies 73 jaar geleden dat de Schotse soldaat David McKellar bezweek aan zijn verwondingen in het veldhospitaal in het voormalige klooster van Meijel. In 2010 maken Tom van Mierlo uit Milheeze en zijn echtgenote tijdens een vakantie in Schotland kennis met een Schot. Enige jaren later komen ze er bij toeval achter dat David McKellar d… Lees verder »
Nieuwe uitgave Mééls Woordeboe:k

Nieuwe uitgave Mééls Woordeboe:k

In november 1991 verscheen de eerste uitgave van het Mééls Woordeboe:k. Voor het door Herman Crompvoets samengestelde boek bleek heel veel belangstelling te zijn. De eerste 1250 exemplaren waren vrij snel verkocht en daarom kwam al spoedig een tweede druk van het boek uit in een oplage van 500 exemplaren. Ook dit boek is al geruime tijd niet meer verkrij… Lees verder »
'Waar de eekhoorn lacht'. Herinneringen aan Hornerheide

'Waar de eekhoorn lacht'. Herinneringen aan Hornerheide

Op dinsdag 26 september presenteerde ex-voorzitter en lid Herman Crompvoets herinneringen aan zijn verblijf in 1956 in sanatorium Hornerheide. De titel van het boekwerk luidt 'Waar de eekhoorn lacht'. Het boek is gebaseerd op het dagboek dat Herman bijhield tijdens zijn verblijf, bedoeld om te genezen van tbc. Hij had de ziekte opgelopen tijdens zijn studie op Rolduc,… Lees verder »
Gezellige vergadering!

Gezellige vergadering!

Omdat het weer zo fraai was, werd de laatste vergadering van voor de vakantie besloten op het terras. De penningmeester trakteerde de 16 aanwezigen op het terras van Meijel's nieuwste horecagelegenheid in het oude gemeentehuis: de Burgemester. Het was een gezellig uurtje. Herinneringen werden opgehaald en er werd volop gelachen. Dat moeten we vaker doen... Lees verder »
Scanapparatuur Peelenmaasnet

Scanapparatuur Peelenmaasnet

Heemkunde vereniging Medelo krijgt voor een maand de beschikking over de speciale scan apparatuur van PeelenMaasNet.   De veroudering van papier maakt het noodzakelijk historische documenten veilig te stellen. PeelenMaasNet beschikt over de juiste digitale infrastructuur. Door de samenwerking met PeelenMaasNet is het voor Medelo mogelijk niet alleen het M&eacut… Lees verder »

Lezing Meijelse bijnamen

Woensdag 22 februari om 20.00 uur geeft Herman Crompvoets `n interresante lezing over de Meijelse bijnamen.


Voor iedereen gratis toegankelijk.

Lees verder »
Meijel in de jaren zestig gepresenteerd

Meijel in de jaren zestig gepresenteerd

Op woensdagavond 21 december werd onder grote belangstelling Medelo nr. 13 gepresenteerd: 'Meijel in de jaren zestig'. Het kloeke boek (144 pp.) belicht de periode waarin Meijel de omslag maakte van een tamelijk besloten boerendorp naar een moderne gemeenschap. Religie, economie, verenigingen en politiek worden door de auteur, Herman Crompvoets, op boeiende wijze… Lees verder »

Nieuw boek: Meijel in de jaren zestig

Woensdagavond 21 december a.s. wordt in Truijenhof het nieuwe boek van Medelo gepresenteerd. Daarmee gaat een reeds lang gekoesterde wens in vervulling. De jaren 1960 waren ook voor Meijel ingrijpend en brachten de Meijelsen in alle opzichten 'bij de tijd': op het gebied van de religie, de landbouw en opvattingen over huwelijk, vrije tijd en omgaan met elkaar. Au… Lees verder »

Lezing Landbouw Vroeger en Nu

woensdag 14 december geeft Leo Crins in ons clubgebouw

TRUIJENHOF om 20.00 uur`n lezing over

De Landbouw Vroeger en Nu

Lees verder »
Nieuw boek: Meijel in de jaren zestig

Nieuw boek: Meijel in de jaren zestig

‘Meijel in de jaren zestig: de tijd verandert’ In 1981 is heemkundevereniging ‘Medelo’ in Meijel officieel opgericht. Dus in 2016 bestaat ze 35 jaar. Dit is een gelegenheid om nog dit jaar met aansprekende activiteiten te komen. Op woensdag 21 december zal in e.c. Truijenhof ’s avonds een nieuw boek gepresenteerd worden: ‘Meijel in… Lees verder »
Op excursie naar Kessel

Op excursie naar Kessel

Onder een fraaie en warme lentezon bezochten 22 leden van Medelo op zaterdag 21 mei Kessel. Eerst werden we daar rondgeleid rond en in het pas herbouwde en vernieuwde kasteel. Gids Ton Hendricks vertelde enthousiast en deskundig over de lange en boeiende geschiedenis van het kasteel en zijn bewoners. Hij liet ons de grafplek zien van de laatste baron en in de kelder z… Lees verder »
Feestavond op 2 april

Feestavond op 2 april

Afgelopen zaterdag vond de jaarlijkse feestdag/avond plaats. 's Middags bezochten we de plaatselijke brandweer aan de Randweg. Daar kregen we prima uitleg over het functioneren van de brandweer, inclusief uitvoerige toelichting bij de wijze waarop de brandweermensen omgingen met hun moderne apparatuur. 's Avonds waren we met een kleine 40 mensen te gast in het Oranje… Lees verder »
Meijel in de jaren zestig

Meijel in de jaren zestig

Al 15 jaar geleden werd er in kringen van Medelo gesproken over de wens bij sommige leden om een boek te maken over Meijel in de jaren 60. Dit als vervolg op het interessante en veelgevraagde boek Meijel in de jaren vijftig. Er werden destijds al foto's verzameld en gezocht naar andere bronnen. Toch ging het project niet door.Echter, anno 2016 is het idee weer opgepak… Lees verder »
Medelo heeft nieuwe secretaris

Medelo heeft nieuwe secretaris

Na het overlijden op 8 oktober van onze zeer gewaardeerde secretaris Henk Willems, is onlangs een opvolger voor hem gevonden. Het is Rob Peeters geworden, die al vele jaren actief is voor de vereniging. Medelo is blij dat hij bereid is om de belangrijke taak van secretaris op zich te nemen. We wensen hem daarbij veel succes!Lees verder »
'Zwemme bij Eévert' wordt bijgedrukt.

'Zwemme bij Eévert' wordt bijgedrukt.

De eerste oplage van Zwemme bij Eévert is bijna uitverkocht. Binnenkort wordt een beperkte oplage bijgedrukt. Het boek werd op woensdagavond 16 december gepresenteerd in De Binger. Het is een bundeling van 33 in dialect geschreven bijdragen van Herman Crompvoets in carnavalskrant De Kieveloet. Na een inleiding op het Meijelse dialect door Herman, werd … Lees verder »
Nieuw boek over het Meijels dialect

Nieuw boek over het Meijels dialect

Op woensdag 16 december presenteert Medelo in De Binger een mooi boek - Zwemme bij Eévert - met daarin 33 artikelen van Herman Crompvoets, Meijels dialectkenner bij uitstek. De columns werden door hem vanaf 1982 in het Meijelse dialect geschreven voor de carnavalskrant. Ze gaan over allerlei Meijels onderwerpen, met zowel herinneringen aan zijn jeugd in… Lees verder »
Secretaris Henk Willems overleden

Secretaris Henk Willems overleden

Met het overlijden van Henk Willems op 8 oktober 2015 verliest heemkundevereniging Medelo veel meer dan zijn secretaris. Henk was lid van Medelo vanaf 1981. Hij was vanaf het begin tot voor enkele weken een onvermoeibare en zeer productieve heemkundige. Henk stond altijd klaar voor een lezing in Truijenhof, op school of in het zorgcentrum. Voor een rondleiding door do… Lees verder »
Medelo en Verrassingen

Medelo en Verrassingen

‘Heemkundevereniging Medelo, dat is toch een club van Meijelse oudjes.’  Dat hoor je nog wel eens aan de bar of op een feestje. Maar niks is minder waar. Onze Meijelse heemkundevereniging staat midden in het actuele leven. Op facebook, maar ook bij bijdragen aan de herinrichting van ons dorpscentrum. Met een uitgebreide website (www.medelo.nl), maar … Lees verder »
Meijel 1940-1945. Slachtoffers en oorlogskinderen

Meijel 1940-1945. Slachtoffers en oorlogskinderen

Peel- en Dorpsmuseum Truijenhof op het Tomveld in Meijel is van 1 tot en met 5 mei de plek waar heemkundevereniging Medelo een gezicht wil geven aan de Meijelse oorlogsslachtoffers en de kinderen die in de oorlog hier waren om bij te komen. Vijfenzeventig jaar na het begin van de oorlog, zeventig jaar na de Bevrijding.Deze week ontvangen alle inwoners van Meijel … Lees verder »
Truijenhof is weer open in maart

Truijenhof is weer open in maart

U kent ze wel, vier of soms vijf zondagen in maart, een tijd waarin niet veel te doen is. Wat nu?  Een kijkje in Truijenhof natuurlijk. Peel- en Dorpsmuseum Truijenhof in Meijel is weer open in maart, al voor het derde jaar en niet zonder succes.Maak een tocht langs Meijels verleden met Jan Truijen, De Peel en de Gouden Helm. Verder is de religie-hoek uitgebreid … Lees verder »
Meijel 70 jaar geleden bevrijd

Meijel 70 jaar geleden bevrijd

Een oproep  In de tweede helft van november 1944 is Meijel bevrijd van de Duitsers. Rond 5 mei 1945 wordt dat feit pas gevierd in het dorp, onder andere met een kinderoptocht. Dat is nu 70 jaar geleden. Het is in 2015 ook 75 jaar geleden dat de Tweede Wereldoorlog begon.Voor Medelo zijn dit gebeurtenissen die nog eens de aandacht vereisen. Medelo heeft in he… Lees verder »
De wondere wereld achter onze namen

De wondere wereld achter onze namen

Een opvallende lezing van Herman Crompvoets. Woensdag 14 januari 2015, 20.00 u., in Peel- en Dorpsmuseum Truijenhof op het Tomveld in Meijel. Elke mens een eigen achternaam, elke plaats een eigen aanduiding of toponiem.We vinden dat zo gewoon, zo vanzelfsprekend.Toch schuilt er achter elke naam een wondere wereld met ouderdom, herkomst, betekenis, bedoeling en veel… Lees verder »
Zalig Kerstmis en een gelukkig nieuw jaar

Zalig Kerstmis en een gelukkig nieuw jaar

Bestuur en leden van heemkundevereniging Medelo wensen iedereen een Zalig Kerstmis en een gelukkig nieuw jaar. Misschien heeft u even tijd om in de St. Nicolaaskerk van Meijel te genieten van dat bijzondere schilderij, waarop de geboorte van kind Jezus op een aparte manier getoond wordt.Het kind, dat licht en verwonderd de wereld in kijkt.Maria, die het kleedje optilt… Lees verder »
Wat draagt Meijel bij aan het verhaal van de archeologie van Limburg ?

Wat draagt Meijel bij aan het verhaal van de archeologie van Limburg ?

Woensdag 17 december 2014, 20.00 u.,  is er een lezing van Leo Verhart, archeoloog en oud-conservator van het Limburgs Museum, in Peel- en Dorpsmuseum Truijenhof op het Tomveld te Meijel.  Op verzoek van heemkundevereniging Medelo houdt Leo Verhart deze lezing die aansluit bij de laatste archeologische vondst in Meijel.Afgelopen zomer ontdekte de toen 1… Lees verder »
Parochie St. Nicolaas Meijel: Archieven en Visitaties

Parochie St. Nicolaas Meijel: Archieven en Visitaties

Vandaag, 8 oktober 2014  Voor ieder die wil grasduinen in de archieven van de parochie St. Nicolaas en in de restanten van Kerkvisitaties is dit een bijzondere dag. Natuurlijk geldt hetzelfde voor iedereen die bijzondere informatie over zijn voorouders wil vinden.De Archieven van de Parochie St. NicolaasIn de voormiddag zijn de parochiearchieven van Kessel, … Lees verder »
Peel- en Dorpsmuseum Truijenhof weer open!

Peel- en Dorpsmuseum Truijenhof weer open!

Buiten staan ze u naar binnen te lokken, de grenspaal uit 1761 en de zware werktuigen uit een Meijelse smidse.  In juli en augustus is het Peel- en Dorpsmuseum Truijenhof op het Tomveld te Meijel immers op zondagen weer open van 14.00 tot 17.00 u. Natuurlijk bent u ook van harte welkom tijdens de Jaarmarkt op 25 juli en tijdens de Medelodag op 24 augustus.Aan de … Lees verder »
Op zoek naar oorlogskinderen

Op zoek naar oorlogskinderen

Voor deze zoektocht is elke aanwijzing zeer welkom. Vanuit Medelo is al vaker gezocht naar namen en gegevens van jongeren die tijdens de oorlog een periode in Meijel verbleven. Er bestaat geen overzicht van deze personen.Pierre van Calis kwam tijdens stamboomonderzoek uit bij een jongere die enige tijd gewoond heeft bij de familie Sijben-Orbon. Met de naam van di… Lees verder »
Madonna Maria en kind zijn terug!

Madonna Maria en kind zijn terug!

Een gezellige drukte, maandag 24 maart 2014, kort na drie uur. Tegen de muur van de pas geopende Aldi, gebouwd op de plaats waar voorheen Modewinkel Derckx stond, verborg een groen doek een stukje geschiedenis. Wethouder Fleuren sprak, mevrouw Nellie Derckx sprak, kapelaan Roger Maenen zegende en kunstenaar Ruud van den Beele was tevreden en benieuwd.  … Lees verder »
Beleef in maart de Truijenhof te Meijel

Beleef in maart de Truijenhof te Meijel

Wreef je ooit de was over de vroebel? Weet je nog hoe het voelde een misdienaar te zijn? Liep je ooit over de Peelrandbreuk? Waar stonden de banmolen en het panhuys ook alweer? Ken je de gierpomp, de Meijelse uitvinding van Thieu Coumans?En nog honderden andere vragen, waarop het antwoord voor het oprapen ligt.Gewoon op een zondagmiddag in maart tussen … Lees verder »
Archieven van de parochie verhuisd

Archieven van de parochie verhuisd

In veertig archiefdozen (4,60 m) zijn de papieren van parochie Sint Nicolaas Meijel verhuisd naar de archiefruimte van de gemeente Peel en Maas. Over enige tijd zullen ze daar in te zien zijn, met in achtneming van regels van privacy.Er is een concept-inventaris gemaakt, die tijdens verder werken of vanwege uw opmerkingen bijgesteld kan worden.Waarom?Vroeger lagen all… Lees verder »
Heemkunde, prachtig, leerzaam en levendig!

Heemkunde, prachtig, leerzaam en levendig!

De leden van heemkundevereniging Medelo te Meijel hadden het druk de afgelopen dagen, maar het was best een interessant weekje.  Dinsdag zetten Lieke Thijssen en Lins Snijders alle gegevens van Facebook-Medelo nog eens op een rijtje: het aantal ‘volgers’ geordend naar leeftijd, de reacties, de ‘bezoektijden’, enz. Conclusie: we gaan stevi… Lees verder »
Koorts en honger

Koorts en honger

Op woensdag 15 januari 2014 (20.00 u.) is er weer een zeer interessante lezing in Peel- en Dorpsmuseum Truijenhof te Meijel: “Koorts en Honger” ofwel de geneeskunde in vroegere tijd op het platteland. De Deurnese dokter Hans van den Broek vertelt over de ziektes en kwalen waar onze voorouders last van hadden en aan overleden. Hij probeert het pla… Lees verder »
Zalig Kerstmis en een Voorspoedige Jaarwisseling

Zalig Kerstmis en een Voorspoedige Jaarwisseling

Soms zoek je een sprekende kaart en dan vind je die niet. Soms zoek je niets en ligt de kaart er zomaar. In een fotoalbum van de voormalige gemeente Meijel kwam een kaart te voorschijn, die een aantal jaren terug verzonden is door het bestuur en de ere-voorzitter van het Voormalig Verzet Limburg. Op de voorzijde staat het Meijelse Oorlogs-vredesmonument… Lees verder »
De kaart van Meijel uit 1592, een boeiend verhaal

De kaart van Meijel uit 1592, een boeiend verhaal

Op woensdag 18 december, 20.00 u., is de oude kaart van Meijel het onderwerp van een lezing in Peel- en Dorpsmuseum Truijenhof op het Tomveld in Meijel. Dat lijkt verschrikkelijk saai, maar niets is minder waar. De Meijelse heemkundige Henk Willems neemt de luisteraars vanuit de kaart mee door de boeiende geschiedenis, waarin Meijel zijn grenzen kreeg. Een ruime … Lees verder »
Stadsplattegronden, in het bijzonder van Venlo

Stadsplattegronden, in het bijzonder van Venlo

Op donderdag 28 november, 20.00 u., verzorgt Frans Hermans de vierde lezing over oude kaarten. In het Streekmuseum 't Land van Peel & Maas aan de Koeberg in Helden zal hij een overzicht geven van de ontwikkeling van de stadsplattegronden. De nadruk zal liggen op de kaarten die in de loop der tijd van de oude vestingstad Venlo zijn gemaakt. Ingegaan wordt op d… Lees verder »
Een onverwachte ontdekkingsreis vanwege de kaart 'Meijel 1597'

Een onverwachte ontdekkingsreis vanwege de kaart 'Meijel 1597'

De tweede lezing over oude kaarten wordt op donderdag 14 november in streekmuseum ’t Land van Peel & Maas, Aan de Koeberg 3 te Helden verzorgd door Henk Willems, aanvang 20.00 u.. ‘Een panoramische kaart’, ‘een van de mooiste kaarten van Nederland’, zo wordt de kaart gekarakteriseerd die bekend is als 'Meijel 1597.Die kaart werd rond… Lees verder »
Kaarten- en globemaker Gerard Mercator, iemand uit onze streek

Kaarten- en globemaker Gerard Mercator, iemand uit onze streek

“De bekende kaarten- en globemaker Gerard Mercator (1512 Rupelmonde – 1594 Duisburg), iemand uit onze streek?”  Op donderdag 7 november opent Guus Janssen de vierdelige lezingenreeks over oude kaarten uit Peel en Maas en de regio in streekmuseum 't Land van Peel en Maas, Aan de Koeberg 3 te Helden, aanvang 20.00 u.  In 2012 was het vijfhon… Lees verder »
Geniet gezellig bij de Truijenhof op zondag 25 augustus

Geniet gezellig bij de Truijenhof op zondag 25 augustus

Zondagmiddag 25 augustus van 14.00 tot 17.00 u. is het voor jong en oud gewoon gezellig genieten bij en in het Meijelse Peel- en Dorpsmuseum Truijenhof.   Op het Tomveld zijn dan van zeer dichtbij vaklui met oude ambachten en hobbytweewielers te bewonderen. Geniet en leer van de houtsnijder, de imker, de kaarsenmaakster, de korvenvlechter, de mandenmaker, d… Lees verder »
Een verrassing van dokter Joosten

Een verrassing van dokter Joosten

Eigenlijk zijn het twee verrassingen. Natuurlijk was dr. J.H.H. Joosten al opgenomen op deze website bij Bijzondere Mensen in de sectie Wie Was Wie?, maar daar hadden we geen vermelding kunnen maken van enige boekjes. Dr. Joosten was (gemeente-)arts in Heibloem, Helden en Meijel van 1901 tot na 1932. In Meijel eigenlijk de eerste eigen gemeentearts, die samen met Jan … Lees verder »
Nieuwe gezichten in Peel- en Dorpsmuseum Truijenhof

Nieuwe gezichten in Peel- en Dorpsmuseum Truijenhof

Onze poppen hebben een gezicht gekregen. Visagiste Angelique Verstappen, van Beautique Angelique uit Grashoek, heeft zich een paar dagen over onze poppen ontfermd met een verbluffend resultaat. Geweldig mooi gedaan, Angelique. Een mooi gezicht daar in Truijenhof. Kom maar eens kijken in ons museum te Meijel, op zondagmiddag tot september van 14.00 tot 17.00 u.… Lees verder »
Bent u er al geweest?

Bent u er al geweest?

Zondag 30 juni 2013 zitten ze er weer, de leden van heemkundevereniging Medelo.  Ze willen u tussen 14.00 en 17.00 u. van harte begroeten in ons Peel- en Dorpsmuseum Truijenhof op het Tomveld in Meijel.  Verder elke zondag tot september. Is er wat te zien voor die 1 euro entree?Eigenlijk zou je dat moeten vragen aan de mensen die met een groep of toevallig b… Lees verder »
Steun Medelo via Jan Truijens Rabobank

Steun Medelo via Jan Truijens Rabobank

Wees welkom!  In Peel- en Dorpsmuseum Truijenhof en bij heemkundevereniging Medelo Medelo.   Maar EXTRA welkom zal Jan Truijen u heten, als u bij de Rabobank Clubkas Campagne van 17 tot 29 juni stemt op heemkundevereniging Medelo Meijel.Ga maandag en de dagen erna gewoon naar www.rabobank.nl/peelenmaas, en kies voor heemkundervereniging Medelo. Hoezo Jan T… Lees verder »
De Jonge Garde in 1962

De Jonge Garde in 1962

Soms spreekt een foto je aan. Waarom? Opvallende vormgeving, aardige dames, bijzonder onderwerp, het kan van alles zijn. Bijgaande foto is van de Meijelse Jonge Garde waarvan de dames in 1962 op bezoek waren in Nijmegen. We weten nog wel dat zo'n vereniging aan sport, activiteiten, ontspanning en cultuur deed. Maar we zouden wel willen weten wie de dames op de fo… Lees verder »
Wie genoot van sergeant-majoor Haslett ?

Wie genoot van sergeant-majoor Haslett ?

  Rare vraag, maar misschien heeft u op 26 december 1944 geluisterd naar volksliederen uit Wales. Sergeant-majoor Haslett zong ze voor de Meijelse jongeren die in de belabberde omstandigheden van een verwoest dorp wel een opkikker konden gebruiken.Het oorlogsgeweld was na 17 november eindelijk weg uit Meijel. Maar er lagen mijnen op alle paden en wegen. Huizen w… Lees verder »
De ondergrond en het landschap van Peel en Maas: van subtropische zee tot ontgonnen wildernis

De ondergrond en het landschap van Peel en Maas: van subtropische zee tot ontgonnen wildernis

Welkom in Peel- en Dorpsmuseum Truijenhof van heemkundevereniging Medelo te Meijel op woensdag 16 januari 2013. Na een gratis entree neemt Henk Weerts ons vanaf 20.00 u. in zijn lezing mee door het holoceen, een verbazingwekkende maar goed gedocumenteerde en geïllustreerde reis door ruim tienduizend jaar. Op zoek naar veranderingen in de ondergrond en in het lan… Lees verder »
Meijels pand met bijzondere geschiedenis

Meijels pand met bijzondere geschiedenis

In het hart van het Kruispunt in de Peel staat een pand waar je gemakkelijk aan voorbijgaat. Jammer eigenlijk, want hier liggen bijzondere geschiedenissen voor het oprapen. In 1757 liet weduwe Catharina Cox de boerderijwoning bouwen voor haar en drie zoons. Een pand op stand.  Maar welk huis kan verhalen vertellen over priesterzoon Jan, een kerkelijke e… Lees verder »
De ondergrond en het landschap van Meijel: van subtropische zee tot ontgonnen wildernis

De ondergrond en het landschap van Meijel: van subtropische zee tot ontgonnen wildernis

Dit is een vooraankondiging van de lezing die dr. H.J.T. Weerts op woensdag 16 januari 2013 in ons Peel- en Dorpsmuseum Truijenhof gaat houden. De geboren Meijelse Henk Weerts is senior onderzoeker Fysische Geografie en Paleogeografie, werkt bij de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed en verzorgde hele stukken van de 'Atlas van Nederland in het Holoceen' e… Lees verder »
Een leven lang worstelen met dialecten

Een leven lang worstelen met dialecten

Een interessante lezing van Herman Crompvoets op woensdag 21 november om 20.00 u. in Peel- en Dorpsmuseum Truijenhof te Meijel. Heemkundevereniging Medelo heet u welkom, zonder entreekosten. Ze lijken te verdwijnen, onze dorpstalen. Maar lees de overlijdensadvertenties en de carnavalskranten, lees de tweets en facebookberichten van jonge mensen. Steeds word je ge… Lees verder »
Afscheid van Jeu Dorssers

Afscheid van Jeu Dorssers

  Vrijdag 9 november 2012, 18.00 u., nemen we tijdens een Avondwake in de Sint Nicolaaskerk te Meijel afscheid van Jeu Dorssers. Binnen heemkundevereniging Medelo zal Jeu in herinnering blijven als een doe- en vertelman. Vanaf de oprichting in 1981 was hij lid van Medelo, waar hij zich vooral inzette om vele honderden oude foto’s voor de vereniging fotogra… Lees verder »
Allerzielen, werk aan collectie bidprentjes

Allerzielen, werk aan collectie bidprentjes

Misschien hebben de bidprentjes niet helemaal meer dezelfde inhoud als tweehonderd jaar geleden. Toen stonden op die ‘doodsprentjes’ alleen de naam, de leeftijd en de datum van overlijden, aangevuld met teksten uit de bijbel. Nu lijkt een bidprentje wereldser, niet meer zo ‘kerks’, maar de functie is hetzelfde gebleven: ‘Blijf alstublief … Lees verder »
Invasie op 4 oktober een groot succes. Iedereen, bedankt!

Invasie op 4 oktober een groot succes. Iedereen, bedankt!

Het werd een geweldige happening op 4 oktober in Meijel. Een invasie van bevrijdende tanks, motoren, legervoertuigen en manschappen. Een stuk levende geschiedenis met 35 authentieke voertuigen en 100 ‘soldaten’ met historische uniformen en wapens, komend uit Nederland, Engeland, Amerika, Tsjechië en België. De ´7th on the move´ s… Lees verder »
Villa Truijen en een hervonden tekening

Villa Truijen en een hervonden tekening

Villa Truijen aan de Meijelse Kerkstraat een beetje meer bekend. Het leek of er niets te vinden was over het grote pand dat 'de Boerenkoning' Jan Truijen in 1882 aan de Kerkstraat te Meijel liet bouwen, althans geen gegevens van vóór 1940.We werden gelukkig geholpen door Reinhold Louvet, archiefmedewerker bij de gemeente Peel en Maas. Hij gaf n… Lees verder »
Een flatscreen in het museum

Een flatscreen in het museum

  Het is rustig die herfstige zaterdagmorgen in Peel- en Dorpsmuseum Truijenhof te Meijel. Jan Truijen staat in zijn tenue van de Tweede Kamer voor de turfsteker met zijn peelgeschiedenis en op de achtergrond kijken meester Linssen en dokter Joosten aan weerszijden van het Max Weissraam de ruimte in.Op de oude tafel van Jan Truijen prijkt een flatscreen, veel gr… Lees verder »
7th Armored Division komt op 4 oktober naar Meijel

7th Armored Division komt op 4 oktober naar Meijel

Op donderdag 4 oktober wordt de bevrijding van Meijel in de Tweede Wereldoorlog op bijzondere wijze herdacht. Om half 3 bereikt de '7th Armored Division' met maar liefst 35 authentieke militaire voertuigen en 100 deelnemers uit Nederland, Engeland, Amerika, Tsjechië en België vanuit Griendtsveen de gemeentegrens van Meijel.Daarna splitst het konvooi zich op … Lees verder »
Terug nòr Méél

Terug nòr Méél

De onweerstaanbare roep van een peeldorp  Ze was benieuwd, zenuwachtig of gespannen misschien. Zou het wat worden, dat artikel in Peel & Maas Magazine? Net als de andere leden van heemkundevereniging Medelo keek ze uit naar nummer 5 jaargang 3 (2012) van het blad dat door Dré Tulmans van DTP Graphic Products op gezette wordt uitgebracht.Onze Lieke… Lees verder »
Collectie bidprentjes uitgebreid

Collectie bidprentjes uitgebreid

Heemkundevereniging Medelo probeert de site aantrekkelijk te maken voor zoveel mogelijk mensen: studenten die een werkstuk gaan maken, mensen die meer willen weten van geschiedenis of panden van Meijel, speurders die bezig zijn met het opzetten van een stamboom, enz.Dat aantrekkelijk maken doen we ook door gegevens uit onze collectie bidprentjes in een bestandje weer … Lees verder »
Het oudste huis van Meijel: pastorie of kapelanie?

Het oudste huis van Meijel: pastorie of kapelanie?

Aan Kalisstraat 1-3 te Meijel staat het oudste huis van het peeldorp. Het pand is een Rijksmonument.Maar was deze woning in het verleden een pastorie of een kapelanie?Meer weten over de bijzondere geschiedenis van dit gebouw? Klik hier  … Lees verder »
Informeel bezoek voor Jan Truijen

Informeel bezoek voor Jan Truijen

Haar volgers weten het al. Heel snel nadat zij op 7 augustus was rondgeleid door Peel- en Dorpsmuseum Truijenhof te Meijel maakte burgemeester Wilma Delissen-van Tongerlo immers haar ervaring via twitter wereldkundig. Zij en kapelaan Roger Maenen van Meijel waren voor Medelo zeer aandachtige en geïnteresseerde bezoekers, gewoon een paar uur prettig… Lees verder »
Jan Truijen heet u welkom

Jan Truijen heet u welkom

 In Peel- en Dorpsmuseum Truijenhof en op www.medelo.nlMet Jan Truijen, de Boerenkoning, als energiek en vernieuwend voorbeeld hebben de leden van heemkundevereniging Medelo in Meijel zich samen en met plezier ingezet voor twee grote projecten: herinrichting van de Truijenhof op het Tomveld en samenstelling van een volledig nieuwe website.Het museum werd in 1995 … Lees verder »
Presentatie boekje 'Meijelse geestelijken'

Presentatie boekje 'Meijelse geestelijken'

Op zondag 17 juni 2012 bezochten zeer velen om 10.00 u. de kerk van Sint Nicolaas te Meijel. Een eucharistieviering, die niet zo zeer door vaderdag, maar door twee andere bijzondere activiteiten een feest werd.Het Meijelse Mannenkoor bracht ter opluistering onder leiding van Jean-Pierre Steyvers een zeer mooi verzorgde uitvoering van de Messe Breve van Charles Gounod.… Lees verder »
De Meijelse Volkstelling van 1796

De Meijelse Volkstelling van 1796

Vanaf 1608 zorgden de pastoors dat de dopen, de huwelijken en de begrafenissen in Meijel werden vermeld in registers. De kapelaans hielpen soms een beetje. De ‘achternamen’ werden lang gevormd door de voornaam van vader of de wijk waar men woonde. Maar in de achttiende eeuw werden ze in Meijel steeds meer gestabiliseerd. Peter de zoon van Jan Thi… Lees verder »
Lezing Hans Smulders 24 november

Lezing Hans Smulders 24 november

Geniet de therapie van de Peel! De vergaderruimte van IVN-Meijel in de Truijenhof was op woensdag 23 november gezellig met zo’n 30 belangstellenden gevuld. Op uitnodiging van heemkundevereniging Medelo hield Hans Smulders een lezing over zijn jonge boek ‘De Groote Peel … en jezelf tegenkomen’. Een jaar lang was de oud-burgemeester van Meijel … Lees verder »
Medelo zoekt winkels en hun eigenaren

Medelo zoekt winkels en hun eigenaren

Waar zijn ze, de Coöperatie en de Végé, de slachter en de schoenmaker, de smid en de kleermaker, het bruine café om de hoek? Het landschap van winkels en ambachten is na 1955 in Meijel enorm veranderd. Heemkundevereniging Medelo wil ook dat belangrijke onderdeel van de geschiedenis gaan vastleggen en is daarom op zoek naar de mensen, verhale… Lees verder »
Medelo Facebook