Jan Truijen heet u welkom

Jan Truijen heet u welkom In Peel- en Dorpsmuseum Truijenhof en op www.medelo.nl


Met Jan Truijen, de Boerenkoning, als energiek en vernieuwend voorbeeld hebben de leden van heemkundevereniging Medelo in Meijel zich samen en met plezier ingezet voor twee grote projecten: herinrichting van de Truijenhof op het Tomveld en samenstelling van een volledig nieuwe website.

Het museum werd in 1995 genoemd naar de man die als burgemeester van Meijel 1895-1913 het peeldorp de moderne tijd in loodste met coöperaties en samenwerkingsverbanden.
Maar Jan Truijen was ook lid van Provinciale Staten van Limburg, lid van de Tweede Kamer, medeoprichter van de Boerenleenbank (Rabo) en verscheidene land-, vee- en tuinbouwbonden. Van deze provinciale bonden was hij vaak vele jaren voorzitter en drijvende kracht. 
Nu staat een paspop parmantig zijn tenue als lid van de Tweede Kamer te showen, met sabel, voor de tafel die Jan Truijen in 1895 liet maker voor zijn burgemeesterskamer.
Zijn boekjes over kindersterfte, belastingen, vrijhandel en mond- en klauwzeer zijn aanwezig, evenals de oorkonde waarin de Meijelsen hem danken voor zijn stimulerende werk.

Vandaag zou Jan Truijen zich ook gericht hebben op moderne communicatiemiddelen.
Hij kan het niet meer, maar de leden van Medelo achten het hun plicht in zijn geest vorm te geven aan een website, waarop enorm veel te vinden is over de geschiedenis, de taal, de ontwikkeling, de mensen, de oorlog en de Peel van Meijel.
In prettige samenwerking met InovaMedia te Meijel werd dat de nieuwe site www.medelo.nl.
Natuurlijk zijn onvolkomenheden, natuurlijk moet nog veel aangevuld worden, maar ieder die iets over Meijel zoekt of die wat weten wil over Meijelse voorouders kan er terecht.
Bovendien hoopt heemkundevereniging Medelo dat veel bezoekers reageren, door te wijzen op foutjes, door het aandragen van te beschrijven mensen of panden, of gewoon door een verhaaltje over een Meijels onderwerp te sturen.       
« terug naar nieuws
Medelo Facebook