Ruimtelijk erfgoed

Langs wegen in Meijel, bouwwerken met geschiedenis 

Panden
Gewoon langs de weg staan ze, de bijzondere panden en objecten van Meijel. 
De oudste woningen en kapellen stonden in een lang lint langs of dichtbij de eeuwenoude doorgangsweg door de Peel. Op de Hof, langs de Molenstraat, de Dorpsstraat, de Schoolstraat en de Hoek, op de Donk en verder naar de Roggelsedijk op de Stoep. 
´╗┐Oudere boerderijen werden vanaf 1600 ook gebouwd in de Simonshoek en op de Steenoven. Pas in de negentiende eeuw bouwden de boeren op de Katsberg en in de Vieruitersten.

Kanalen
In de negentiende eeuw werden de vier kanalen gegraven die het oude Meijel veranderden onder meer door de bruggen en de verharde verbindingswegen. 

Objecten
Langs de Meijelse wegen staan ook kapellen, kruisen, kunstwerken, kazematten en andere bijzondere creaties. Zij dragen bij aan de eigenheid van Meijel en vertellen over wat er in de gemeenschap leefde en leeft. 

In de kolom links vindt u de weg naar wat er in de openbare ruimte van Meijel zoal aan ruimtelijk erfgoed te zien is.


´╗┐Misschien ontdekt u een foutje in een beschrijving, misschien wilt u graag een beschrijving van een bepaald pand of object, laat het heemkundevereniging Medelo even weten. Onze leden gaan graag met uw opmerkingen aan het werk.

 

Medelo Facebook