Heemkunde, prachtig, leerzaam en levendig!

Heemkunde, prachtig, leerzaam en levendig!

De leden van heemkundevereniging Medelo te Meijel hadden het druk de afgelopen dagen, maar het was best een interessant weekje. 

Dinsdag zetten Lieke Thijssen en Lins Snijders alle gegevens van Facebook-Medelo nog eens op een rijtje: het aantal ‘volgers’ geordend naar leeftijd, de reacties, de ‘bezoektijden’, enz. Conclusie: we gaan stevig door, maar wel met vaste thema’s in een nieuw format.

Woensdag boeide dokter Hans van den Broek op een heel eigen manier meer dan dertig luisteraars. We zagen in zijn lezing pest, rode loop, lepra, lazarij en nog een massa ziektes in vroeger eeuwen over het platteland trekken. En daarna de toenmalige aanpak met aderlaten, magische getallen, piskijken, bloedzuigers en natuurlijk de bedevaarten om verlost te worden van kwalen en ziektes. Hans bracht het geweldig met een glimlach, relativerend en een stevige vleug spot.

Vrijdag moesten we kennisnemen van de ziekte van ons steeds ijverige lid Joke, triest, nu maar hopen dat de moderne geneeskunde haar kan helpen.

Zaterdag met z´n allen carpoolend naar Maasbree naar De Brede, het museum van onze zustervereniging De Brede. Heel anders dan onze Truijenhof, maar even enthousiast beheerd door de leden daar. Veel informatie, oorlogsmateriaal, electra-verzameling, foto´s, ingerichte kamers, persoonlijke verzamelingen, prachtig geordend. De Medelo-leden staken er veel van op en namen ideetjes mee om in Meijel uit te werken. Dat zal nog wel niet gereed zijn, als de leden van De Brede binnenkort naar de Truijenhof komen.

De avonduren van zaterdag werden traditioneel doorgebracht in hotel Oranje, beginnend met een etentje dat door Jo Simons was gekozen, prima verzorgd en zeer goed van smaak.

Daarna was er de even traditionele quiz uitgewerkt door Jos Pouls en Herman Crompvoets. Een alles-beter-wetend lid werd als jury even terzijde geplaatst. In zes groepen werd er gesteggeld over Meijelse gebeurtenissen, personen, woorden en uitdrukkingen. Met wie was Ankers Faoske getrouwd of wat is een snó, echt piekerwerk. Groep 1 haalde 16 van de 20 mogelijke punten. De winnaars Henk van Berlo, Sil, Nellie, Claartje, Marcel en Jan verdienden uiteraard een foto, maar Henk zat zijdelings.

Natuurlijk was het laatste uur van de zaterdag voor de onmisbare loterij, een tafel vol prijzen, verzorgd door Toos en Rob Peeters. En natuurlijk waren er als altijd gelukkigen met vier prijzen en pechhebbers zonder, maar loterijmeester Jos loste dat met een brede bij de avond passende lach prima op, ieder had wat.

Heemkunde, prachtig, leerzaam en levendig, zodat onze vereniging de laatste maand zeven nieuwe leden mocht inschrijven!
We zijn klaar voor het werk in 2014, met onderzoek, archiveren, samenwerken met collega's van andere verenigingen, rondleidingen door Meijel, onderhoud, extra openingstijden in maart en de ontvangst van veel groepen die op afspraak komen naar Peel- en Dorpsmuseum Truijenhof.


« terug naar nieuws
Medelo Facebook