Kaarten- en globemaker Gerard Mercator, iemand uit onze streek
“De bekende kaarten- en globemaker Gerard Mercator (1512 Rupelmonde – 1594 Duisburg), iemand uit onze streek?”
Op donderdag 7 november opent Guus Janssen de vierdelige lezingenreeks over oude kaarten uit Peel en Maas en de regio in streekmuseum 't Land van Peel en Maas, Aan de Koeberg 3 te Helden, aanvang 20.00 u.
In 2012 was het vijfhonderd jaar geleden dat Gerard Mercator in Rupelmonde (Oost-Vlaanderen) het levenslicht zag.
De ouders van deze Gerard de Cremer (Mercator was zijn verlatijnste naam) kwamen uit Gangelt in Duitsland en mogelijk heeft Gerard hier zijn jeugd doorgebracht en zijn eerste onderwijs genoten. Daarna verbleef hij in Den Bosch en in Leuven.
In 1544 werd hij met andere Leuvense burgers gearresteerd op verdenking van ketterij. Hij wist vrij te komen, maar raakte zijn bezittingen kwijt.
Na enkele jaren in Leuven vertrok hij naar Duisburg in de verenigde hertogdommen Kleef en Gulik en Berg. Zijn grafmonument bevindt zich in de kerk van Duisburg.
Mercator maakte globes en kaarten, schreef enkele geografische en kosmografische werken en is de uitvinder van de Mercatorprojectie. Hij is een van de beroemdste wetenschappers uit ons taalgebied.
Spreker Guus Janssen zal stil staan bij zijn leven en werk en dit met name plaatsen tegen het politieke en geestelijke klimaat in de verenigde hertogdommen in de tweede helft van de zestiende eeuw.
De lezing wordt deze avond verzorgd door de heer drs. Guus Janssen (* 1957) uit Sittard. Hij studeerde klassieke talen in Nijmegen en is als classicus verbonden aan Trevianum in Sittard. Daarnaast doet hij onderzoek naar en publiceert hij over de (kerk)historie van het gebied van de voormalige bisdommen Luik en Roermond. Ook is hij bestuurslid c.q. lid van vele geschiedkundige en andere verenigingen.
« terug naar nieuws