Een leven lang worstelen met dialecten

Een leven lang worstelen met dialecten

Een interessante lezing van Herman Crompvoets op woensdag 21 november om 20.00 u. in Peel- en Dorpsmuseum Truijenhof te Meijel. 
Heemkundevereniging Medelo heet u welkom, zonder entreekosten.

Ze lijken te verdwijnen, onze dorpstalen. Maar lees de overlijdensadvertenties en de carnavalskranten, lees de tweets en facebookberichten van jonge mensen. Steeds word je getroffen door pogingen om het dialect van de gemeenschap te gebruiken, dat lijkt meer band en betrokkenheid te geven.

Hoe leest een Venlonaar echter een Meijelse tekst in dialect? Verschillende woorden, verschillende klanken, op toch maar een paar kilometer afstand van elkaar.
Waarom verschillen de dialecten van Meijel, Helden en Sevenum? Hoe ontstonden de taallijnen tussen de dorpen?

Het lijken verschrikkelijk saaie onderwerpen, maar er zitten hele geschiedenissen achter.
Herman Crompvoets uit Meijel worstelt al zijn hele leven met die verschillen. Eerst legde hij in een proefschrift de enorme variatie van vaktermen van turfstekers in Nederland en België vast. Daarna vond hij zijn levenswerk in de uitgebreide beschrijving van Limburgse en Brabantse dialecten in stevige woordenboeken. De titel van de lezing is dan ook ‘Dialect in Limburg vooral in Noord-Limburg en het Woordenboek van Limburgse Dialecten (1958-2008)’.

Hij wil op 21 november niet vertellen wat het dialect van Tegelen of Horst is, maar ingaan op de verschillen en overeenkomsten van de Noord-Limburgse dialecten. Aspecten van het aparte Meijels dialect zullen uiteraard ook de revue passeren. Daardoor ontstaat een boeiend geheel van taal en geschiedenis, van invloeden uit Brabant en Duitsland, van kleinschalige dorpstaal en regionale samenhang.

Voor ieder een uitgelezen kans om in woord en beeld te genieten van wat onze ouders ons aan taalerfgoed nalieten.


« terug naar nieuws
Medelo Facebook