Lezing Hans Smulders 24 november

Lezing Hans Smulders 24 november

Geniet de therapie van de Peel!

De vergaderruimte van IVN-Meijel in de Truijenhof was op woensdag 23 november gezellig met zo’n 30 belangstellenden gevuld. Op uitnodiging van heemkundevereniging Medelo hield Hans Smulders een lezing over zijn jonge boek ‘De Groote Peel … en jezelf tegenkomen’. Een jaar lang was de oud-burgemeester van Meijel dagelijks naar de Groote Peel getrokken om er te fotograferen en vooral om te voelen wat de Peel met je doet. Het werd een verrassende avond, geen uiteenzetting over de natuur, maar in meerdere opzichten een ‘belevenis’.

“Ik wil de lezer laten voelen, wat de Peel met me gedaan heeft, hoe de natuur met haar kracht als een therapie gewerkt heeft.” Dat was het thema voor de pauze. Hans vertelde over zijn loopbaan in de agrarische sector en politiek, over zijn scheiding en zijn kanker, over de herindeling en zijn nieuwe levenspartner; een rustig persoonlijk verhaal …. En de aanwezigen zagen de beelden uit zijn lees- en fotoboek voor zich op het scherm. En steeds die boom, die hij 365 dagen achtereen fotografeerde, afgewisseld met prachtige beelden uit de Groote Peel. Doorlopend was er die Peel met zijn planten en dieren om rust en vertrouwen te geven, om je op te krikken uit het zwarte gat of om stoom af te blazen. 

Na de pauze was het woord aan de aanwezigen, Hans beantwoordde vragen. Op het scherm verschenen honderden prachtige foto's, geen biologieles, maar geboeid zijn en vooral: intensief leren kijken. We zagen planten, dieren en vormen die we, toch vaak wandelend in de Peel, nooit opgemerkt hebben. Met zijn verhalende antwoorden op de vragen leerde Hans ons met andere ogen en instelling naar de pracht van de Peel kijken. En waar het nodig was sprong Meijels natuurkenner Jan Slaats bij. Zo zagen we ineens een koekoeksbij, een twintig jaar niet geziene boktor, een Zuid-Europese spin bezig met een sprinkhaanpop. We leerden van achtergronden van foto’s en van het geduld dat je moet hebben om goed te kijken.
Medelovoorzitter Wim Basten kon aan het slot dan ook namens allen dank uitspreken naar Hans Smulders omdat hij op een eigen manier duidelijk had gemaakt dat de Peel een ongekend natuurlijk revalidatiecentrum is, als je het maar wilt zien …


« terug naar nieuws
Medelo Facebook