Informeel bezoek voor Jan Truijen

Informeel bezoek voor Jan TruijenHaar volgers weten het al.
Heel snel nadat zij op 7 augustus was rondgeleid door Peel- en Dorpsmuseum Truijenhof te Meijel maakte burgemeester Wilma Delissen-van Tongerlo immers haar ervaring via twitter wereldkundig. Zij en kapelaan Roger Maenen van Meijel waren voor Medelo zeer aandachtige en geïnteresseerde bezoekers, gewoon een paar uur prettig kennis maken.

Burgemeester W. Delissen-van Tongelo, Joke Bruijnen-Bakker, Wim Basten, Sil Verschaeren en kapelaan Roger Maenen

Natuurlijk passeerde de historie van heemkundevereniging Medelo en van het samen met IVN-Meijel gebouwde museum in de vorm van een schaapskooi de revue.
En dat de voormalige burgemeester van Meijel Jan Truijen even extra aandacht kreeg, lag voor de hand en zijn foto twitterde mee. Evenals het zoeken naar het Maasbreese Tongerlo op de grote kaart van 1892.
Zowel de burgemeester als de kapelaan stonden er versteld van hoeveel uit zo'n oude kaart te lezen is over de huidige gemeente Peel en Maas. De Peel en het gebruik ervan, de vindplaatsen van Gouden Helm en Sierschijf, de zichtbare loop van de peelrandbreuk, de kanalen, de verbindingen tussen de kernen honderd jaar geleden, enz. 
Maar evenveel aandacht was er voor de totale inrichting waar leden van Medelo het voorbije jaar samen veel uren aan besteed hebben, de oude keuken, de oorlogshoek, de gereedschappen van landbouwers en ambachtslieden, de taalgrenzen, de washoek en de winkels, herinneringen van gemeente en kerk uit Meijel, maar vooral voor de vele oude foto's.

En geleidelijk groeiden ideeën. Kapelaan Roger Maenen heeft oog voor het bewaren van oude niet meer in gebruik zijnde voorwerpen van de kerk. Jammer als daar veel van verloren gaat. Misschien een taak via Medelo en andere heemkundeverenigingen?
Burgemeester Delissen-van Tongelo zag al voor zich hoe mensen uit Peel en Maas samen nog meer, zonder grenzen van de oude gemeenten of kernen, een basis kunnen leggen voor vergroting van kennis en beleving van het heem van heel haar gemeente bij jong en oud. Niet alleen van de geschiedenis, maar ook van de oude vondsten, de taal, de gewoonten, de bijzondere gebouwen, de natuur, de ontwikkelingen.
Jan Truijen keek hen na dit informeel bezoek tevreden na.  
      
« terug naar nieuws
Medelo Facebook