Medelo en Verrassingen

Medelo en Verrassingen

‘Heemkundevereniging Medelo, dat is toch een club van Meijelse oudjes.’  Dat hoor je nog wel eens aan de bar of op een feestje. Maar niks is minder waar.

Onze Meijelse heemkundevereniging staat midden in het actuele leven. Op facebook, maar ook bij bijdragen aan de herinrichting van ons dorpscentrum. Met een uitgebreide website (www.medelo.nl), maar ook met eigen tentoonstellingen, voorlichting aan leerlingen van de basisschool en meewerken aan de Jaarmarkt op 31 juli.

En steeds meer groepen willen rondleidingen, door Meijel, door de Truijenhof, vaak in samenwerking met Meijelse horecabedrijven: entree 2 euro p.p., met koffie 3,50 euro, met koffie en vlaai 5 euro. Voor zo’n groepsbezoeken is voorzitter Wim Basten het centrale punt. Voor een afspraak, even contact via wim.rika@gmail.com of 077-4661821.

Wil je zomaar een bezoek aan ons Peel- en Dorpsmuseum Truijenhof op het Tomveld brengen; wandel dan op een zondagmiddag in juli of augustus tussen 14.00 en 17.00 even binnen. Voor de lage entreeprijs hoeft u het niet te laten.

Je wordt verrast door allerlei materialen, gereedschappen, foto’s, kaarten, kleding, enz. die Medelo in de afgelopen 35 jaar van vooral Meijelse mensen mocht ontvangen.

En de verzameling is nog lang niet compleet.

Dat bleek woensdag 24 juni, toen Frans Weerts de bijeenkomst bezocht en de Medelomensen verraste. Hij had eens rondgeneusd in zijn woning aan de Heldensedijk. Daar vond hij een positieve ontslagbrief van een Meijelse soldaat die in 1827 zijn diensttijd erop had zitten, een leenakte van Hennesse Frens van rond 1900, een bedankbrief van veldmaarschalk Montgomery.

Maar heel bijzonder was zijn verzameling van 131 postzegels uit de oorlog 1940-1945, een nagenoeg complete collectie. Er waren ook nog de postzegels bij van Koningin Wilhelmina, gedrukt in 1940, maar die mochten in de oorlog niet gebruikt worden, wel vanaf 1947. Voor Medelo was dat een verrassing, want bij oorlog denk je aan kanonnen, aan verwoestingen, aan tanks, aan doden, maar niet direct aan oorlogspostzegels. Frans wil die in een mooi groot kader bij elkaar zetten en mogelijk kunnen ze dan in de Truijenhof weer wat extra informatie over de oorlog geven. Medelo hoopt die spulletjes van Frans een passende plaats te kunnen geven.
Op de foto laat Frans Weerts, tussen Sil Verschaeren en Rob Peeters, zijn collectie zien

Medelo verrast de bezoekers graag met het erfgoed uit Meijel en misschien kunt u na een zoektocht op zolder daar nog een bijdrage aan leveren. Bijvoorbeeld met (goede scans van) foto’s van Meijelse winkels van rond 1955, met foto’s van school of vereniging.

Wij hopen u te mogen begroeten in ons museum, waar Meijels heden en Meijels verleden met elkaar verbonden zijn.

 

 

 

 

 

 


« terug naar nieuws
Medelo Facebook