De kaart van Meijel uit 1592, een boeiend verhaal

De kaart van Meijel uit 1592, een boeiend verhaal

Op woensdag 18 december, 20.00 u., is de oude kaart van Meijel het onderwerp van een lezing in Peel- en Dorpsmuseum Truijenhof op het Tomveld in Meijel.

Dat lijkt verschrikkelijk saai, maar niets is minder waar. 

De Meijelse heemkundige Henk Willems neemt de luisteraars vanuit de kaart mee door de boeiende geschiedenis, waarin Meijel zijn grenzen kreeg. Een ruime powerpointpresentatie ondersteunt het verhaal.

Natuurlijk komt de oude landmeetkunde aan de orde, maar er is veel meer.

Waarom liet de overspelige en moordzuchtige heer van Meijel Herman-Diederik de kaart maken, wat heeft de onthoofding van de Graaf van Horn er mee te maken, wie heeft de oorspronkelijk kaart kapot gescheurd, welke op de kaart getekende objecten zijn nog bewaard gebleven, waarom waren er eeuwenlang turfruzies tussen Meijel en Helden/Kessel?

Die oude kaart van Meijel staat in heel wat boeken afgedrukt, gewoon omdat het een mooie kaart is. Maar niemand heeft tot nu geprobeerd de betekenis en inhoud ervan te ontdekken. Toch is die kaart niet alleen van belang voor Meijel. De omliggende dorpen worden er ook bij betrokken, al was het maar om met processen af te dwingen dat Heren van Meijel de juiste grenspunten zouden respecteren. Dat gebeurde in een ontwikkeling, die door Oostenrijkse en Franse overheersingen heen eigenlijk pas op 1 januari 1876 eindigde.

Een bijzondere kaart met een bijzondere geschiedenis in de lezing op 18 december met voor ieder gratis entree bij heemkundevereniging Medelo.

 

 


« terug naar nieuws
Medelo Facebook