Koorts en honger

Koorts en honger

Op woensdag 15 januari 2014 (20.00 u.) is er weer een zeer interessante lezing in Peel- en Dorpsmuseum Truijenhof te Meijel: “Koorts en Honger” ofwel de geneeskunde in vroegere tijd op het platteland. 

De Deurnese dokter Hans van den Broek vertelt over de ziektes en kwalen waar onze voorouders last van hadden en aan overleden. Hij probeert het plaatje voor onze ogen op te bouwen van de geneeskunde zoals zij die hebben meegemaakt. Zijn belangrijkste bevinding is dat het merendeel van de ziektes en sterfte in vroeger tijd te wijten was aan infectieziektes en slechte of onvoldoende voeding.

Verdwenen ziektes
Hij noemt een hele rits besmettelijke ziektes die we nu in Nederland niet meer kennen. Wat dacht u van de lazarij, vierdedaagse ziekte, rode loop en de clapoiren of venusziekte na damesbezoek? En wat te denken van de gevolgen van slecht voedsel zoals krop, antoniusvuur, scheurbuik en engelse ziekte?

Om een goed inzicht te krijgen in de ongelooflijke hoeveelheid materiaal heeft hij de thema’s in enkele “hapklare” onderwerpen verdeeld. De meest pakkende hiervan zal hij u vertellen en mee laten beleven.

Boeiende behandelmethodes
Hans zal wijzen op de boeiende aanpak van ziektes met occulte sympatische methodes, met signatuur- ofwel overeenkomende kenmerkenleer, religieuze handelingen, het in evenwicht brengen van lichaamssappen en gebruik van magische getallen. Van de vele behandelmethodes noemen we het aderlaten, bloedzuigers aanzetten, gebruik van magie en de hang naar getallen. Daarnaast zal hij iets vertellen over de wonderen die tijdens bedevaarten werden waargenomen en beschreven.

Verder belicht hij de uitvoerders van al deze activiteiten: de dorpse chirurgijn-barbier, de universitaire medicine doctor en de met beide benen op de grond staande vroedvrouw. Indien de tijd daarvoor ruimte biedt kan nog ingegaan worden op zaken als schedellichting, piskijkerij en het vroegere gebruik van kruiden en planten.

Inzicht in het verleden van de geneeskunde
Het belooft een avond te worden die ons inzicht geeft in het verleden van de geneeskunde. Ook binnen Peel en Maas waar in Panningen niet zomaar een kapel als bedevaartsoord was... of waar Meijel in 1747 een zesde deel van haar bevolking (85 mensen) verloor door de rode loop.

U bent van harte welkom ´╗┐op woensdag 15 januari om 20.00 uur in het Peel- en Dorpsmuseum Truijenhof. Entree is gratis.


« terug naar nieuws
Medelo Facebook