Boeiende lezing over landmijnen in Truijenhof.

Boeiende lezing over landmijnen in Truijenhof.

Op woensdag 13 november organiseert Heemkundevereniging Medelo in Truijenhof te Meijel een presentatie over landmijnen in en rond de Groote Peel. Het gaat over een intens menselijk drama. Tussen Groesbeek en Venlo en van de Maas tot Nederweert is langdurig en hevig gevochten van september tot december 1944. Echter de oorlog in de gebieden met landmijnen ging daarna gewoon door tot ver na de bevrijding…. In het gebied, met in het midden De Groote Peel, dat met zijn dorpen binnen het kanalenkwadrant van de Zuid Willemsvaart en de Noordervaart is gelegen, werd naast gestreden met artillerie, tanks en ander gepantserd materieel, veelvuldig gebruik gemaakt van landmijnen. Die hebben een onuitwisbare indruk op de lokale burgergemeenschap gemaakt.

Jan Wijdemans zal in deze presentatie vertellen over het gebruik van landmijnen in het algemeen, met in het bijzonder de grillige inzet van dit wapen in en rond de dorpen rond de Groote Peel. Ook wordt ingegaan op de gebruikte typen landmijnen en hun technieken, en op het humanitaire effect dat pas na 75 jaar bevrijding echt gezien is. Eerst ver na de WO II is er onder de vlag van de Verenigde Naties erkenning gekomen voor het humanitair leed van landmijnen in de vorm van een wereldwijd protocol dat het gebruik van die vorm van oorlog voeren verbiedt.

Jan Wijdemans is als explosieven-opruimer binnen Defensie actief geweest in vredesoperaties en als technisch adviseur in Geneve voor de Nederlandse diplomatieke post bij de Verenigde Naties.

De presentatie begint om 19.30 uur in Truijenhof, Tomveld in Meijel.

Iedereen, leden en niet leden zijn hierbij van harte uitgenodigd en de entree is gratis!

 


« terug naar nieuws
Medelo Facebook