Wie genoot van sergeant-majoor Haslett ?
Rare vraag, maar misschien heeft u op 26 december 1944 geluisterd naar volksliederen uit Wales.
Sergeant-majoor Haslett zong ze voor de Meijelse jongeren die in de belabberde omstandigheden van een verwoest dorp wel een opkikker konden gebruiken.
Het oorlogsgeweld was na 17 november eindelijk weg uit Meijel. Maar er lagen mijnen op alle paden en wegen. Huizen waren verwoest. De Meijelsen kwamen terug uit Heusden, Asten, Lieshout en andere plaatsen waar ze in oktober heen gevlucht waren.
In die tijd kwamen ook soldaten van de Engelse No 100 Company naar Meijel. the Royal Monmouthshire Royal Engineers. Ze zouden mijnen ruimen, voorlopige bruggen bouwen, een start maken met de wederopbouw.
De Meijelsen zaten echter niet op hen te wachten.
In een dagboek lezen we: ‘Er komen weer Engelsen. Ja, wat interesseert ons dat nu. Ze zijn wel vaker hier geweest. Zie al dat volk liever niet dan wel.’
In het klooster en in nog bewoonbare huizen werden die Engelse soldaten ingekwartierd. Van daaruit hielpen ze met het opruimen van dood vee, het verzamelen van mijnen om ze op te slaan op het voetbalveld aan de Jan Truijenstraat, het leveren van schoon water, het berijdbaar maken van wegen vanuit Meijel, het verwijderen van oorlogsmaterieel, het provisorische herstel van woningen en boerderijen, maar ook met de aanleg van een voetbrug over de Maas.
Het leven in Meijel was aan het einde van 1944 echter pure ellende, maar men kreeg steeds meer waardering voor de Engelsen.
Meester Crompvoets schreef: ‘De triestigste Kerstmis ooit beleefd. In de verte zwaar geschut. Maar wel een kerstgave van de Engelse soldaten.’
Onder leiding van sergeant-majoor Haslett besloot het genieregiment van No 100 Company immers met kerstmis iets extra’s voor de kinderen te doen. Zij kregen traktaties en de sergeant-majoor zong voor de geboeid luisterende jeugd een aantal volksliederen uit Wales. Volledig onverstaanbaar Keltisch en onbekende muziek, maar de jongeren waren met hun gedachten wel even weg uit de misère van de tijd.
Rond 8 maart 1945 vertrokken de Engelse soldaten uit Meijel, een beetje met tegenzin, want in Duitsland stonden hen in 1945 nog heel wat gevaarlijke klussen te wachten.
Was u erbij toen sergeant-majoor Haslett zong en wat herinnert u zich daarvan?
We zijn bij heemkundevereniging Medelo blij met elk stukje herinnering, via info@medelo.nl of 077-4661451. We geven die stukjes door aan Keith Haslett, de zoon van de zingende sergeant-majoor.
« terug naar nieuws