Een verrassing van dokter Joosten

Een verrassing van dokter JoostenEigenlijk zijn het twee verrassingen.

Natuurlijk was dr. J.H.H. Joosten al opgenomen op deze website bij Bijzondere Mensen in de sectie Wie Was Wie?, maar daar hadden we geen vermelding kunnen maken van enige boekjes.

Dr. Joosten was (gemeente-)arts in Heibloem, Helden en Meijel van 1901 tot na 1932. In Meijel eigenlijk de eerste eigen gemeentearts, die samen met Jan Truijen vorm gaf aan een 'moderne gezondheidszorg' in ons Peeldorp.
Ons lid Wilma van Berlo verraste heemkundevereniging Medelo met twee boekjes, gevonden in de nalatenschap van de familie Strijbos-Verstappen. 
Het oudste boekje, door drukkerij L. Kassteen te Helden rond 1913 uitgegeven, is 'Raadgevingen voor Jonge Moeders'. Daarin gaf dokter Joosten met eenvoudige en duidelijke adviezen vorm aan een eigentijdse verzorging tijdens zwangerschap, bevalling, verpleging en voeding van het kind.
Het andere boekje is 'Zelfbescherming', een uitgebreide lezing die dokter Joosten op 31 oktober 1939 in Roermond hield voor de leden van buurtvereniging Wendelinusput. De oorlog naderde en de mensen moesten weten wat hen te wachten stond aan bommen en andere gevaren. Ze moesten ook weten hoe ze zichzelf daartegen konden beschermen. Een maand na de lezing werd het boekwerk op veler verzoek uitgegeven door drukkerij H. Timmermans in Roermond.

Twee verrassingen als welkome aanvullingen voor het boekenbestand van heemkundevereniging Medelo. 
« terug naar nieuws
Medelo Facebook