De Meijelse Volkstelling van 1796

De Meijelse Volkstelling van 1796

Vanaf 1608 zorgden de pastoors dat de dopen, de huwelijken en de begrafenissen in Meijel werden vermeld in registers. De kapelaans hielpen soms een beetje. De ‘achternamen’ werden lang gevormd door de voornaam van vader of de wijk waar men woonde. Maar in de achttiende eeuw werden ze in Meijel steeds meer gestabiliseerd. Peter de zoon van Jan Thijssen was niet meer ‘Peter Janssen Thijssen’ maar ‘Peter Thijssen’.

Invoering Burgelijke Stand
Nog voordat Napoleon in 1799 met een staatsgreep de macht kreeg, begon men in Meijel met de Burgerlijke Stand, in navolging van wat in Frankrijk gebeurde. Het gemeentebestuur met een ambtenaar burgerlijke stand zou voortaan vastleggen wie er geboren was, wie er trouwden of wie gestorven was. Dat was ver voordat in Nederland de burgerlijke stand in 1811 van start ging. De pastoor ging verder met zijn registraties voor het parochiearchief.

De volkstelling
Om een goed overzicht te krijgen van de inwoners van Meijel werd op 9 augustus 1796 begonnen met een Volkstelling. Toen was Meijel al ingedeeld bij kanton Heythuysen in het Departement van de Nedermaas. De mensen die de volkstelling uitvoerden gingen de huizen langs vanaf de Simonshoek, via het gebied rond de molen en door het dorp naar de Donk. In het najaar van 1797 kon men in Meijel beginnen met de boeken van de Burgerlijke Stand.

Lees verder over Volkstelling, namen en andere gegevens.


« terug naar nieuws
Medelo Facebook