Parochie St. Nicolaas Meijel: Archieven en Visitaties

Parochie St. Nicolaas Meijel: Archieven en Visitaties

Vandaag, 8 oktober 2014  

Voor ieder die wil grasduinen in de archieven van de parochie St. Nicolaas en in de restanten van Kerkvisitaties is dit een bijzondere dag. 
Natuurlijk geldt hetzelfde voor iedereen die bijzondere informatie over zijn voorouders wil vinden.

De Archieven van de Parochie St. Nicolaas
In de voormiddag zijn de parochiearchieven van Kessel, Kessel-Eik en Meijel (tot 1987) met gedegen inventarisaties overgedragen aan de Gemeente Peel en Maas.
Om goed onderhoud, vereiste opslag en toegankelijkheid te garanderen zijn de archieven opgeslagen in de archiefruimten van het gemeentehuis. Daar kan men ze inzien, in zoverre regels van privacy dat toestaan.

De Kerkvisitaties 1400-1835 met bijlagen ontsloten
Op dezelfde dag is op deze website van heemkundevereniging Medelo een bestand opgenomen van de oude kerkvisitaties, althans van wat daarvan over is.
De bisschop of een vervanger van hem bezocht de parochie en stelde vragen aan pastoor en/of kapelaan. Daar zijn verslagen van gemaakt met veel informatie.
Bovendien moest de pastoor voor die gelegenheid zorgen dat er recente kerkrekeningen, inventarislijsten, registers met jaargetijden, enz. aanwezig waren.
Zo'n rekening van de kerk, van het St. Antoniusaltaar of van de Armen was meer dan een overzicht van inkomsten en uitgaven. Men tekende er in die tijd (toen er nog geen plaatselijke banken waren) ook in aan welke bedragen aan wie uitgeleend waren en welke renten men daarvoor ontvangen had.
De inventarislijsten geven ons een inzicht in wat er in de kerk aan beelden, schilderijen, kazuifels, kelken, enz. aanwezig was.
Bij de jaargetijden (anniversaria) kan men zien welke parochianen voor hun dood een geldbedrag of een grondstuk aan de kerk gegeven hebben, zodat de pastoor of de kapelaan enige keren per jaar een eucharistieviering voor de zielerust van de overledenen zou verzorgen.

Deze vistiataties c.a. vindt u bij Archiefbronnen onder 1400-1835 of via deze link.  
« terug naar nieuws
Medelo Facebook