Boekpresentatie: Meijel 80 jaar bevrijd

Boekpresentatie: Meijel 80 jaar bevrijd

27 oktober is een belangrijke dag in de Meijelse oorlogshistorie. Op die datum in 1944 vond namelijk de grote Duitse tegenaanval plaats bij Meijel. Het was de laatste poging van de bezetter om greep te houden op Nederland. Tevergeefs.

Exact 80 jaar later - op zondagmiddag 27 oktober a.s. – presenteert Heemkundevereniging Medelo zijn allernieuwste boek in gemeenschapshuis de Binger: Meijel 80 jaar bevrijd. Omdat Medelo in het verleden al diverse boeken heeft uitgegeven over de voor Meijel zo belangrijke oorlogsjaren, komen in dit boek alleen nieuwe onderwerpen over de oorlog aan bod. Dat zijn: het gevecht op 10 mei 1940 rond de Heldensedijk, de Duitse aanwezigheid in Meijel bij de Bosrand, het recent boven tafel gekomen dagboek van Anna van de Manakker, de ‘gesel’ van de mijnenvelden direct na de bevrijding en de tijdelijke begraafplaats voor Duitse soldaten aan de Astenseweg. Deze boeiende artikelen werden geschreven door vijf auteurs, onder wie vier leden van Medelo; de redactie was in handen van historicus Jos Pouls.

Alles bij elkaar voegt dit 88 pagina’s tellende boek daadwerkelijk wat toe aan onze kennis over de Meijelse oorlog. Samen met de in Truijenhof ingerichte expositie, is het een waardevolle bijdrage aan de herdenkingen rond de 80-jarige bevrijding van Zuid-Nederland.

Tijdens de presentatie zal Fons van der Mullen kort ingaan op zijn belangrijke bijdrage over het dodelijke treffen op 10 mei 1940 rond de Heldense brug. Wie het eerste exemplaar zal ontvangen, is nog even geheim.

Rit met militaire voertuigen

Om het gebeuren extra luister bij te zetten, is er voor de groepen 7 & 8 van basisonderwijs Den Doelhof de mogelijkheid om na de presentatie in twee authentieke oorlogsvoertuigen een korte rit te maken langs het Meijelse oorlogsfront. Daarvoor moeten men zich wel vooraf opgeven via hlansbergen@tiscali.nl

De prijs van Meijel 80 jaar bevrijd bedraagt 14 euro. Het boek is uitgevoerd met harde kaft en verkrijgbaar na de presentatie en op de zondagmiddagen in oktober en november bij Truijenhof, óf door een mail te sturen naar: info@medelo.nl

De bijeenkomst in de D’n Binger en start om 13.30 uur exact.

De entree is gratis.

Inloop vanaf 13.15 uur.

 

 

 


« terug naar nieuws
Medelo Facebook