43 Meijelsen in de Gordel van Smaragd 1946-1950
Tussen 1946 en 1950 verbleven 43 jonge militairen uit Meijel in Nederlands-Indië. Ze werden er door de Nederlandse regering heen gestuurd om de vooroorlogse orde te herstellen na de nederlaag van Japan. De jongemannen kwamen terecht in een koloniale oorlog en gingen de strijd aan met een steeds forser verzetsleger. De tegenstanders streden voor een onafhankelijk Indonesië en beschouwden de Nederlanders als bezetters. De oorlog was met fasen intens en kostte duizenden Nederlandse soldaten en een veelvoud daarvan aan Indische strijders het leven.
Van de Meijelse soldaten sneuvelde gelukkig niemand. Inmiddels zijn ze allen overleden. Over de vaak verschrikkelijke dingen die ze in de archipel meemaakten, werd thuis niet verteld. ‘Indië’ was taboe. Nazorg bestond in de jaren vijftig en zestig niet, ze moesten het maar zelf uitzoeken. Geen wonder dat naarmate ze ouder werden, de beelden van Indië hen door het hoofd bleven spoken, vaak tot aan hun dood.
In dit boek besteedt Medelo voor de eerste keer aandacht aan de Meijelse Indië-strijders. Op basis van tientallen gesprekken met de nazaten, wordt de ‘Meijelse waarheid’ in de Gordel van Smaragd stukje bij beetje ontrafeld. Een boek dat totnogtoe gesloten was, wordt voor het eerst geopend.
« terug naar Publicaties